keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Savuinen tomaatti-vuohenjuustokeitto

Kesän lähestyessä olen yrttien lisäksi innostunut tomaattikeitosta! Erilaisia kasviskeittoja teen talvellakin, mutta aiemmin en ole ollut niin innostunut tomaatista. Tähän asti olen tehnyt tomaattikeiton Italia-reseptikirjani ohjeen mukaan. Ero suomalaisiin nettiohjeisiin näyttää olevan kanaliemen käyttö kasvisliemen sijaan, mikä mielestäni on erinomainen oivallus: kasvisliemi ei tuo yhtä paljon makua keittoon, jolloin sitä on maustettava enemmän. Tomaattikeiton maustaminen on osoittautunut kuvittelemaani haastavammaksi, ja olenkin oppinut käyttämään mausteita hyvin hillitysti. Muutoin ne peittävät tomaattien maun, ja keitosta tulee helposti (omaan makuuni) aivan liian mausteista.

Resepti: Savuinen tomaattikeitto ja vuohenjuusto-pinjansiemenpatongit
Kuva: http://www.ruokala.net
Tänään päätin kokeilla netistä löytämääni ohjetta, jossa tomaatit, paprikat (kyllä!), sipuli ja valkosipuli savustetaan ennen keiton valmistamista. Ohje on vajaa, mutta improvisoin hiukan ja valmistin keiton normaalisti jättäen pois alkukiehutuksen (koska aineksethan olivat savustimessa jo saaneet alkulämmön). Laitoin siis savustetut ainekset kattilaan ja lisäsin samantien kanaliemen, tomaattimehun (myös netin ohjeen mukaan, itse olen aiemmin käyttänyt tomaattimurskaa) ja mausteet. Tällä kertaa käytin chiliä, kuivabasilikaa, suolaa ja pippuria. Sitten annoin kiehua noin 10 minuuttia ja lisäsin jonkin verran vuohenjuustoa. Keiton kiehuttua yhteensä noin 15 minuuttia, heitin sen tehosekoittimeen. 

Lopputulos oli mielestäni loistava, ja savun makua oli keitossa juuri sopivasti! Ohjeen mukaan keittoon pitäisi laittaa kaksi paprikaa, mutta itse laitoin vain yhden ja sekin maistui melkein enemmän kuin tomaatit. Käytin muuten luumutomaatteja kirsikkatomaattien sijaan, koska mielestäni kirsikkatomaatit eivät vielä ole parhaimmillaan. Monet eivät varmaan omista savustinta, mutta senhän voi korvata savustuspussilla, kuten ohjeessakin on neuvottu. 

Tein muuten myös noita vuohenjuustoleipiä pinjansiemenillä ja hunajalla. Valmistin ne perinteisesti uunissa, mutta ehkäpä nekin olisi voinut savustaa! Leivät olivat herkullisia, ja sopivat hyvin keiton kanssa. Kannattaa kuitenkin käyttää jotain jämäkämpää hunajaa: itselläni oli vain akaasiahunajaa, joka jäi turhan valuvaksi.

Jos jollain on hyviä vinkkejä muuhun savusteluun, otan mielelläni vastaan vinkkejä! Kesän pääohjelmistooni kun kuuluvat sekä grillaus että savustus :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti