keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Yrttipuutarha

Pahoittelen pitkään jatkunutta hiljaiseloa! Läppärini hajosi, enkä ole pystynyt surffailemaan normaaliin tapaan. Nyt asia on korjattu, ja haluan kirjoittaa uudesta harrastuksestani eli yrttien kasvatuksesta! Pidän kokkailusta, ja juuri tällä hetkellä siihen on aikaa enemmän kuin normaalisti. Ajattelin, että lämpimien säiden saapuessa olisi hauska kasvattaa omia yrttejä, joita voisi käyttää enemmän oikeastaan kaikenlaisen ruoan maustamiseen. Yleensä käytän kuivamausteita ja -yrttejä, koska tuoreet maksavat aika paljon, eikä niitä aina tule käytettyä loppuun asti. 

Ennen projektini aloittamista en tiennyt oikeastaan mitään yrttien kasvatuksesta, mutta netin syövereistä kaivoin tällaiselle harrastelijalle riittävän infon. Aloitus vaikutti kohtuullisen yksinkertaiselta, mutta ihan kaikkia suunnittelemiani yrttejä en voi ruukuissa ikkunalaudalla ja myöhemmin parvekkeellani kasvatella. Hintavertailun jälkeen suuntasin Lidliin hakemaan siemeniä: ne olivat huomattavasti edullisempia siellä kuin esimerkiksi Citymarketissa tai Prismassa (39c versus 90c). Olen muuten Lidlin suuri kannattaja, koska sieltä saa laadukasta tavaraa edullisesti! En oikein ymmärrä monien suomalaisten ennakkoasennetta kyseistä ketjua kohtaan - kenties täällä on liian totuttu siihen, että kaikesta pitää aina maksaa PALJON.

No, joka tapauksessa. Lidlistä, tuosta suuresta saksalaisesta, en kuitenkaan löytänyt yrteilleni kasvatusruukkuja. Sen kävin ostamassa Citymarketista, jossa se maksoi vain 7,90e (Nelson Gardenin Window -yrttilaatikko). Laatikkoon mahtuu 24 eri yrttiä, mikä riitti omille tarpeilleni loistavasti. Istutin yrttimultaan 13 eri yrttiä, mukana oli myös mm. porkkanaa, tomaattia ja kurkkua. Yrtit, etenkin salaatit, lähtivät kasvamaan yllättävän nopeasti: jo muutaman päivän kuluttua pientä vihreää oli ponnistamassa ruukuista! Sääolosuhteet sattuivat olemaan poikkeukselliset hyvät, sillä aurinko paistoi joka päivä, joten yrtintaimenet saivat tarvitsemansa valon ja lämmön. Viikon jälkeen alkuviherryksestä jouduin jo siirtämään kymmenisen yrttiä isompiin ruukkuihin, kuten alla olevasta kuvasta näkyy (mukana myös kummitädiltä saamani aloe vera, joka puolestaan ei voi kovin hyvin...). Seuraava askel otetaan, kun yöpakkaset loppuvat ja voin siirtää yrtit parvekkeelle. Kenties jo muutaman viikon päästä pääsen maustamaan kokkailuni omilla yrteillä!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti